Change Location 

Turvallisempia värejä elintarvikepakkauksiin

Elintarvikepakkausten on täytettävä useita toimintoja: se on suunniteltu vangitsemaan silmä kauniilla ulkonäöllä, rohkaisemaan kuluttajia tekemään ostoksia ja ennen kaikkea suojelemaan sen sisältöä. Elintarvikkeiden kanssa kosketuksiin joutuvat materiaalit (FCM:s) tulevat suoraan tai välillisesti kosketuksiin elintarvikkeiden kanssa valmistuksen, pakkaamisen tai käytön aikana. Elintarviketurvallisuuden ja viime kädessä ihmisten terveyden varmistamiseksi FCM:ien on täytettävä erittäin tiukat lakisääteiset vaatimukset. Näihin kuuluu mm. aineiden siirtymisen minimoiminen pakattuun elintarvikkeeseen. FCM:t eivät saa siirtää aineosia sellaisina määrinä, jotka saattavat vaarantaa ihmisten terveyttä, muuttaa sisällön koostumusta tai vaikuttaa niiden aistinvaraisiin ominaisuuksiin.

Juomme muovipulloista, syömme muovisilla ruokailuvälineillä ja ostamme ruokaa muovipakkauksissa. Tämä ei ole vain ekologinen kysymys - missä määrin kulutamme mahdollisesti haitallisia aineita? Ruokapakkausten painaminen on avainasemassa tässä yhteydessä. Marabu tarjoaa kuluttajille nyt mielenrauhaa, sillä markkinoilla on ensimmäinen todistetusti alhaisen siirtymisen ultravioletti-seripainoväri PE/PP-muoveille, nimeltään Ultra Pack UVFP.

Ultra Pack UVFP: markkinoiden ensimmäinen sertifioitu alhaisen siirtymän UV-silkkipainoväri PE/PP: lle

 • maksimaalinen prosessin vakaus ja elintarvikkeiden turvallisuus esikäsitellyllä polyeteenillä (HDPE/LDPE) ja esikäsitellyllä polypropeenilla (PP)
 • UVFP-värien erittäin korkea reaktiivisuus takaa nopean kuivumisen ja painonopeuden jopa 5000 yksikköä tunnissa
 • lopullinen kovettuminen 24 tunnin kuluttua
 • Mitä paremmin värikalvo kovetetaan, sitä matalampi on migraattisten aineiden, kuten liuottimien ja monomeerien potentiaalinen määr
 • kiiltävät värit, erinomainen peittävyys
 • erinomainen veden, pakatun materiaalin, kulutuksen, liuottimien ja alkoholin kesto
 • Yksikomponenttinen väri on painovalmis tuote, joka takaa nopeat ja tehokkaat tuotantoprosessit. Apuaineita ei tarvita
 • UVFP-värien taatut alhaisen siirtymän ominaisuudet voivat heikentyä apuaineiden vääränlaisen käytön johdosta

Ultra Pack UVFP on suunniteltu ulkopintapainatukseen ruoka-, kosmetiikka- ja juomapakkausten valmistukseen, jotka on valmistettu:

 • esikäsitelty polyeteeni (HDPE / MDPE / LDPE)
 • esikäsitelty polypropeeni (PP)

Koska tulos ei riipu vain painoväristä vaan myös painettavasta materiaalista ja prosessin olosuhteista, vaatimustenmukaisuus voidaan arvioida vain lopputuotteesta.

Report by sqts (Swiss quality testing devices)
Based on the assumed surface-to-volume ratio, the results of the analytics as described are in compliance with the Commission Regulation (EU) No 10/2011 and the Swiss Regulation on Food Contact Materials.

 

Get the full report HERE

Tietoja: migraatiosta

Mitä on alhainen siirtyminen?

Pakkauksiin painetut musteet tulevat epäsuoraan kosketukseen elintarvikkeiden kanssa, ja siksi värin sisältämät aineet voivat siirtyä sisältöön (esim. diffuusion, set-off:in tai kaasufaasimigraation kautta, ks. Kaavio 1-3). Migraatioon vaikuttaa suuresti pakkauksen toiminnallinen estokyky . Mitä parempi tämä estokyky on, sitä pienempi mahdollinen siirtyminen.

Polyeteeni (PE) ja polypropeeni (PP) ovat kaksi suosituinta muovia, joita käytetään elintarvikkeissa ja henkilökohtaisissa hoitotuotteissa, kalvoissa, putkissa, pulloissa ja kartonkipinnoissa. Päinvastoin kuin lasi ja metalli, nämä muovit eivät muodosta toiminnallista estettä värin siirtymiselle. Tästä syystä elintarvikkeiden ja henkilökohtaisten hoitotuotteiden pakkauksiin sovelletaan tiukkoja laatutarkastuksia, joilla varmistetaan, etteivät ne ole alttiita siirtymiselle, eivätkä vaaranna kuluttajien terveyttä, kun niitä käytetään vastaaviin tuotteisiin.

Painoväri osana matalan siirtymän prosessia

Markkinoilla ei ole yhtä ainoaa painoväriä, joka sopii kaikille elintarvikepakkauksille. Vaatimustenmukaisuus on aina arvioitava valmiilla, painetuilla elintarvikkeiden kanssa kosketuksessa olevalla materiaalilla, koska siirtymään vaikuttaa itse painettava kohde, väri ja prosessiolosuhteet (ks. Kaavio 4).

Markkinaosapuolet ovat jo pitkään puhuneet alhaisen siirtymän (low migration) väreistä, mutta termi on joskus harhaanjohtava, sillä:

 1. On mahdollista käyttää korkean molekyylimassan omaavia ainesosia, kuten erittäin funktionaalisia monomeerejä, vähentämään siirtyvien aineiden lukumäärää ja pitoisuutta huomattavasti tavanomaisiin väreihin nähden, mutta se ei tee niistä yleisesti hyväksyttyjä matalamigraatioisia värejä. On välttämätöntä ottaa huomioon materiaalin, värin ja prosessin olosuhteiden välinen vuorovaikutus.
 2. Kaikki värit, jotka on merkitty matalamigraatioisiksi eivät välttämättä sitä ole.